Архив

ПОСЕЩЕНИЕ НА ГРУПА ОТ УЧИТЕЛИ В ОУ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“, гр. КАРНОБАТ ПО НП „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

В периода 13.04.2022 – 15.04.2022 год. група учители от нашето училище посетиха ОУ „Христо Смирненски“, гр. Карнобат. Целта на посещението беше свързана с мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики по НП „Иновации в действие“. В проведената мобилност взеха участие и учители от ЧОУ „Изгрев“, гр. София.

Учителите се запознаха с опита на своите колеги при прилагане на иновативни методи на обучение. На срещата всички имаха възможност да наблюдават открити уроци в иновативните кабинети – СТУДИО – КЛАС   и ТИМ – КЛАС.

Различната образователна среда, възможността за мобилност на учениците, екипната работа, играта като метод, заложените ситуации за по – ефективно и качествено общуване между учители и ученици и съвременните технологии в обучението, допринесоха за представяне на нови дидактични модели на учене и преподаване.

С много настроение във формални и неформални разговори, учителите от трите училища обмениха мнения и идеи във връзка с образователната иновация.

Освен откритите уроци, групата учител разгледаха и забележителностите на град Карнобат. Клуб Родолюбие поздрави гостуващите екипи при откриване на  изложбата в училище, посветена на годишнина от създаване на крепостта „Маркели“, както и при  нейното посещение.

Дните на партньорство завършиха с работна среща „Иновации в действие“, на която бяха дискутирани представените образователни моменти. Всички получиха рекламни материали, свързани с иновацията и сертификати за ползотворно партньорство в рамките на НП „Иновации в действие“.

 

 


Класиран ученик в Областен конкурс

На организирания от Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Кюстендил, Областен конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2021“, като част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2021 / 2022 г.  взеха участие и ученици от нашето училище.

В конкуренция на 120 ученици от 7 общини в област Кюстендил, отличен бе Асен Колев Димитров  от  V клас -  трето място в раздел „Изобразително изкуство“, 5- 7 клас.

Ръководител по проекта на Асен е госпожа Венелина Петрова.

ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 


 Ежегодна кампания за безплатна профилактика на детското зрение, включваща очен скрининг на учащи деца и младежи до 18-годишна възраст, организирана от "КВЯТ" ООД

 


Еднократна помощ от 300 лв. за всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас - Прочети тук

 


Инструктаж за безопасността през лятната ваканция и опасностите при къпане и плуване

 


1 ЮНИ – МЕЖДУНАРОД ДЕН НА ДЕТЕТО

 

Честит празник на всички деца на Земята!

Бъдете здрави, щастливо играещи и сбъдвайте красивите си мечти, за да промените света към добро!

Учениците от нашето училище отбелязаха Първи юни - международния ден на детето с много игри и усмивки.

На новоасфалтираната детска площадка караха ролкови кънки и тротинетки, играха различни щафетни игри и се забавляваха на воля.

 

 

 

„Книга за всяко дете“

 

Сдружение „Дете на годината“, чрез кампанията „Книга за всяко дете“ дари безвъзмездно книжки с чудесни илюстрации от детски автори и народни приказки на нашите ученици.

Изказваме благодарност на дарителите, които направиха така, че повече деца да се насладят на магията на четенето.

Благодарим Ви!

 

 

 

Горичка в количка

По инициатива на Югозападно държавно предприятие за учениците от трети и четвърти клас беше изнесен урок за запознаване на децата с професията лесовъд, дейностите в горите и промените в климата.

"Горичка в количка" е мястото, където модерните будители Кирил Иванов- директор на ДГС - Невестино и Емилия Иванова - горски педагог разказаха по атрактивен начин за промените, свързани с климата.

Чрез разнообразни образователни игри, учениците получиха ценни съвети, защо е необходимо опазване на природата и какви са последиците от дейността на хората.

На учениците бяха раздадени семенца от смърч, които да засадят сами вкъщи и да се грижат за растенията.

 

 

 

 

Трети март – Денят, в който свеждаме чела пред националните символи и заставаме в знак на дълбока почит и признателност към хилядите, които паднаха за свободата на България и останаха безсмъртни.

 

Учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Невестино под ръководството на г-жа Карамфилова, г–жа Петрова и г-н Любенов изнесоха музикално – литературна програма с патриотични песни и стихотворения, с историческо представяне на важните събития, свързани с този паметен ден.

 

Нека пазим жива нашата история и нашето национално самосъзнание!

 

Трети март – Денят, в който свеждаме чела пред националните символи и заставаме в знак на дълбока почит и признателност към хилядите, които паднаха за свободата на България и останаха безсмъртни.

 

Учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Невестино под ръководството на г-жа Карамфилова, г–жа Петрова и г-н Любенов изнесоха музикално – литературна програма с патриотични песни и стихотворения, с историческо представяне на важните събития, свързани с този паметен ден.

 

Нека пазим жива нашата история и нашето национално самосъзнание!

 

 

 


УЧЕНИЦИ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ , с. НЕВЕСТИНО ПОДАРЯВАХА МАРТЕНИЦИ И УСМИВКИ ЗА БАБА МАРТА

 

Ученици от прогимназиален етап под ръководството на г-жа Желязкова и г-жа Петрова стартираха инициатива по изработване и подаряване на мартенички.

В дните непосредствено преди 1 март учениците изработиха в заниманията по интереси уникални мартенички. С много ентусиазъм, разнообразни идеи и любов се включиха учениците от 5,6 и 7 клас.

Днес, 1 март, група ученици облечени в народни носии, предадоха по автентичен начин красивата българска традиция. Те подариха мартенички на всички учители и ученици от училището.

Посетиха и малчуганите от ЦДГ „Райна Княгиня“ , служителите от Общинска администрация, както и ДГС - Невестино. Раздадоха мартенички на жители и гости на селото.

Усмивките на учениците и пожеланията за здраве и щастие направиха първия мартенски ден още по – красив и изпълнен с оптимизъм и надежда.

 

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА НА ВСИЧКИ!

 

 


ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ В ОУ„ХРИСТО БОТЕВ“, С. НЕВЕСТИНО

 

Наложените противоепидемични мерки във връзка с разпространението на корона вируса наложиха и учениците от Основно училище „Христо Ботев“, с. Невестино да преминат на отдалечено обучение в електронна среда. Част от децата, обаче поради факта, че не разполагат с технически устройства и интернет връзка, не могат да се обучават по този начен.

 

Това налага  учителите от училището  да осъществяват обучението  по алтернативен начин – чрез ежедневно посещение от група от учители и образователен медиатор по домовете на учениците, където предават на хартиен носител учебните материали, дават указания, поставят задачи. Така не се прекратява учебния процес и се намалява негативния ефект на пандемията върху обучението на учениците.

 

 

 


РЕКЛАМЕН ВИДЕОКЛИП НА ,,ОУ ХРИСТО БОТЕВ" - С. НЕВЕСТИНО, СЪЗДАДЕН ПО ПРОЕКТ ,,В НАЙ-ХУБАВОТО УЧИЛИЩЕ" ФИНАНСИРАН ОТ ЦОИДУЕМ.

ВИДОКЛИПЪТ ВКЛЮЧВА КАДРИ, ЗАСНЕТИ ОТ УЧАСТНИЦИ В ГРУПАТА ,,ОПЕРАТОРИ - ИНОВАТОРИ".

 

 


НА 15.10.2020 г. СЕ ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧНА ИЗЯВА ПО ДЕЙНОСТ 8 ОТ ПРОЕКТ "В НАЙ - ХУБАВОТО УЧИЛИЩЕ" , КОНКУРСНА ПРОЦЕДУРА 33.18 - 2019, ФИНАНСИРАН ОТ ЦОИДУЕМ ПО ДОГОВОР № БС 33.18 - 2- 011/29.10.2019 г.

 

 

 


Проект „В най - хубавото училище“, финансиран от ЦОИДУЕМ

 

На 6 и 7 октомври 2020 г. по Дейност 4 и Дейност 5 от проект „В най - хубавото училище“, Конкурсна процедура 33.18 - 2019, финансиран от ЦОИДУЕМ, учениците от група "Ангелогласни звънчета" и клуб "Веселие" взеха участие в съвместна репетиция и участие с танцовия състав на Народно читалище "Никола Вапцаров", гр. Банско.

 

Учениците бяха силно впечатлени от разнообразния репертоар на състава. Изпълнителите от танцовия състав творят изкуство, обагрено от изключителна емоция, темперамент и красота.

 

Съвместно с участниците от групите, професионалистите изпълниха танци от различни етнографски области в България.

 

По този начин децата ни се докоснаха до фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българския народ.

 

 

 


Проект „В най - хубавото училище“, финансиран от ЦОИДУЕМ

 

На 24 и 25 август 2020г. Дейност 6 от проект „В най - хубавото училище“, Конкурсна процедура 33.18 - 2019, финансиран от ЦОИДУЕМ, се проведе екскурзия с групата "Оператори - иноватори".

 

Учениците посетиха забележителни места, свързани с историята на България и разбраха нови и интересни факти за българските будители, живота и дейността им. Заснеха интересни кадри на местности, които предизвикаха техния интерес. Любуваха се на красивата природа, архитектура и не на последно място, на условията, в които успяха да релаксират.

 

 


Стартира проект: „В най – хубавото училище“, финансиран от ЦОИДУЕМ

 

На 13.11.2019 г в читалище "Васил Левски", кв. "Изток " бе откриването по проект "В най-хубавото училище", спечелен от ОУ "Христо Ботев" – Невестино и изцяло финансиран от ЦОИДУЕМ. На срещата присъстваха ръководителите на дейностите по проекта, учители и родители. Присъстващите се запознаха със същността на проекта и дейностите по него, с целевите групи и ръководителите. На срещата присъстваха и много общественици – Сашо Илиев, Стефан Лазаров, Милчо Русев представители на църковното настоятелство в кв."Изток". Председателят на НПО "ЛАРГО" – Сашо Ковачев приветства мисията – децата да постигнат по-висока степен на образование и изказа своята подкрепа за училището в Невестино. На срещата бе подчертано, че родителите трябва ежедневно да налагат контрол над децата си, само така може да се получи правилно надграждане. Родители и ръководители обмениха мнения, срещата бе ползотворна и постави началото на добрата работа и сътрудничество в рамките на проекта и извън него.

 

 

 


Проект „В най - хубавото училище“, финансиран от ЦОИДУЕМ

 

На 18.07. 2020г. по Дейност 3 от проект „В най - хубавото училище“, финансиран от ЦОИДУЕМ, се проведе обучителен семинар за родители помощници на тема: „Форми и методи на взаимодействие с родителите, с цел намаляване на безпричинните отсъствия на учениците от училище".

 

Срещата се проведе в конферентната зала на хотел „Каса Карина“, гр. Банско. Разяснени бяха функциите и задачите на родителите помощници по проекта.

 

Г-н Валери Стоилов - ръководител на проекта, отговори на всички въпроси, които възникнаха по време на дискусията.

 

Уточнени бяха и основните задачи, които престоят да бъдат решени в началото на следващата учебна година , във връзка с намаляване на безпричинните отсъствия на учениците от училище.

 

 


От 04.06.2020 година за учениците от 1, 2 и 3 клас, които не са участвали в електронното онлайн обучение по време на обявеното извънредно положение, започна допълнително обучение съгласно Заповед 501/26.05.2020 г. на директора на училището в град Кюстендил, кв. "Изток", НЧ "Васил Левски".

 

Обучението се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

 


СПЕЧЕЛЕН ПРОЕКТ

Основно училище „Христо Ботев“, с. Невестино участва в конкурсна процедура 33.18 – 2019 към Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/.

 

Училището спечели проект по Приоритет 2: Реализиране на интегрирани дейности за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства в уязвимо положение чрез осигуряване на ефективен процес на обхват, задържане и реинтеграцията им в образователната система, с обобрен бюджет от 13 213лв. „В най – хубавото училище“ е наименованието на проекта, който ще стартира дейността си от 1 ноември.

 


 

 

Обучение на тема "Изкуството да общуваме - развитие на партньорската компетентност" с д-р Румен Бостанджиев

 

 


Проект „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, 2014 – 2020

 

РАЗВИТИЕ НА КОМПЮТЪРНИ И ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕЦИИ – 01.08 – 03.08 2019г. гр. Пловдив

 

Образованието е една от областите, в които днешните технологии могат да допринесат много. Те могат да направят усвояването на учебния материал много по-лесно. Чрез различни видове софтуер учебният материал може да бъде представен по редица различни начини. Чрез мултимедийни материали учителят може да направи и най-скучния урок едно много вълнуващо преживяване за децата в класната стая. Новите технологии дават достъп до повече и по-пълноценна информация. За учителите стана ясно че това е начин за по-доброто общуване с учениците и техните родители.

 

 


Днес е последният учебен ден за учениците от начален етап. След тържествено връчване на удостоверенията,учители и ученици продължиха със забавни игри и танци на детската площадка. 
Добре дошла,ваканция!

 

 


Днес, наред с учебните занятия беше организиран за всички деца от училището един малък, спортен празник. Всеки можеше да пробва силите си, като се започне от народните танци, стрелбата с въздушна пушка, подвижните игри или упражненията на лоста. Накрая всички участници получиха като награда няколко вкусни торти. Май всички бяха доволни и щастливи днес!

 

 


Пролетта отново разкри красотата на училищния ни двор. Зеления килим кани да се разходиш или потичаш по него. Алпинеума радва окото, а новата детска и фитнес площадка е център на вниманието на децата. В училище всичко трябва да е красиво. Надявам се, че го постигаме.

 

 


Проект
Група ученици с ръководители Н. Траянова и Е. Желязкова бяха на петдневно обучение в София. То беше във връзка с действия при наводнения и последващи кризи. Обучението е в рамките на проект „ Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“ финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ , съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд от Консорциум „Дикон – БЧК“. Обучението включваше теоретична и практическа част. Особен интерес у учениците предизвикаха практическите занятия, които бяха под формата на дидактични игри на открито.

 


Вокална група "Ангелогласни звънчета" с р - л Милчо Любенов взе участие на VI Национален фестивал на руската песен, поезия и танц "Пусть всегда будет солнце". Заслужено завоюваха второ място, а изпълнението на песента " Между нами любовь" предизвика бурни аплодисменти в залата. Заредени с много положителни емоции, децата разгледаха важни административни сгради и места, свързани с историята на столицата ни.

 

 


Нашето училище е най-хубаво.

 


Спортен празник с щафетни игри проведоха учениците от училище “Христо Ботев” в Невестино. Мероприятието се проведе на 19 април, като по-късно в същия ден учениците реализираха още планирани инициативи. Прогимназиалният курс, съвместно със служители от общинската администрация в Невестино, почистиха парка в населеното място, а по - малките ученици почистиха училищния двор. По този начин бе отбелязан предстоящият на 22 април Ден на Земята. На финала се проведе футболен турнир между ученици и учители. Денят продължи със забавления на новоизградената детска площадка в двора на училището.

 


Четвърта група с ръководител г-жа Елеонора Желязкова отбеляза празника Първи март с изработване на нетрaдиционни сувенири. Под ръководството на учителката, учениците се справиха отлично и зарадваха съученици и учители с изработените изделия.

 

 


Учениците от първа група в целодневна организация с ръководител г-н Д.Стоянов изработиха с подръчни материали в часа по интереси хвърчило. Всички излязоха на двора на училището и с помощта на своя ръководител хвърчилото полетя Денят се превърна в истински празник за учител и ученици.

 

 


Втора група в целодневна организация с ръководител г-жа Станислава Димитрова отразиха празниците Св. Валентин и Първи март с изработване на традиционни за повода сувенири и мартеници. С много усмивки и удоволствие те позираха с готовите изделия.

 

 


Пухкави и вкусни милинки приготвиха учениците от групата „ Национална кухня” - занимания по интереси съгласно Наредбата за приобщаващо образование с ръководител г- жа Светослава Христова. Малките готвачи с интерес следваха указанията на ръководителката и успяха да приготвят прекрасен краен продукт. Всички останаха доволни, а най – чаканият момент беше дегустацията на произведеното със собствените им ръце.
Да ви е сладко!

 

 


Ученици с ръководител г-жа Венелина Петрова оформиха в двора на училището Алея на любовта по повод празника Св. Валентин. Ръчно изработените сърчица внесоха радост и много настроение сред учители и ученици.

 

 


Представители на Министерството на образованието посетиха ОУ “Христо Ботев”, с. Невестино. С педагозите те обсъдиха проблемите и предизвикателствата на професията. Директорът на училището Валери Стоилов представи педагогическия колектив, а заместник-министърът на образованието Таня Михайлова ги запозна с директорите на различните звена към Министерството. На срещата бяха обсъдени разпределянето на административната тежест, като присъстващите се запознаха и с прилагането на нормативната уредба в училището. Всички бяха категорични, че трябва да се работи и в посока изграждане и връщане в доверието на българския учител.

 

На срещата бяха обсъдени още Наредбата за приобщаващо образование, разминаването при поднасяне на учебния материал от страна на различните издателства, Механизмът за обхват на децата и други важни въпроси. Педагозите получиха разяснения за допълнителните средства, предвидени за деца с обучителни затруднения, методите на обучение и необходимите действия за задържането на учениците в училище. Срещата премина в дух на конструктивен диалог, който е от ползва и за двете страни, които трябва да работят в синхрон, за да се постигне желания ефект - качествено и модерно образование. Представителите на Министерството разгледаха материалната база в училището и се срещнаха с ученици от различните класове.

 

 


Както всяка година, ОУ „Христо Ботев“, с.Невестино посрещна своите ученици, родители и гости. След Химна на Република България и вдигането на националния флаг, започна и тържествената програма, изпълнена от ученици от различни класове на училището. Директорът на училището, г-н Валери Стоилов, отправи своя емоционален поздрав към ученици, учители, родители и гости. Сред гостите бяха представители на общинската администрация в с.Невестино, детска градина „Райна Княгиня“ в населеното място, и много развълнувани родители. С вълнение и трепет за първи път прага на училището прекрачиха и най-малките – първокласниците, посрещнати от своите учители с новите учебници и книжки за всяко дете, в украсените с много любов класни стаи. Ученици и учители влязоха в класните стаи, готови за приключения и предизвикателства през новата учебна година. 
Успешна учебна година на всички!

 


Национална седмица на четенето

 

Ученици  от III и IV клас на ОУ "Христо Ботев" - Невестино гостуваха на децата на ДГ "Райна Княгиня". Инициативата е свързана с Националната седмица на четенето, която се провежда от 22 до 26 октомври. За малките деца учениците бяха подготвили приказки, стихотворения и песни в рамките на кратка програма, която грабна интереса на малчуганите. Емоционалният заряд бе голям и за учениците, и за малките възпитаници на детската градина.

 

 


ЗАМ. –МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОСЕТИ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – С. НЕВЕСТИНО

 

Представители на Министерството на образованието посетиха ОУ “Христо Ботев”, с. Невестино. С педагозите те обсъдиха проблемите и предизвикателствата на професията. Директорът на училището Валери Стоилов представи педагогическия колектив, а  заместник-министърът на образованието Таня Михайлова  ги запозна с директорите на различните звена към Министерството. На срещата бяха обсъдени разпределянето на административната тежест, като присъстващите се запознаха и с прилагането на нормативната уредба в училището.

 

Всички бяха категорични, че трябва да се работи и в посока изграждане и връщане в доверието на българския учител. На срещата бяха обсъдени още Наредбата за приобщаващо образование, разминаването при поднасяне на учебния материал от страна на различните издателства, Механизмът  за обхват на децата и други важни въпроси. Педагозите получиха разяснения за допълнителните средства, предвидени за деца с обучителни затруднения, методите на обучение и необходимите действия за задържането на учениците в училище.

 

Срещата премина в дух на конструктивен диалог, който е от ползва и за двете страни, които трябва да работят в синхрон, за да се постигне желания ефект - качествено и модерно образование.  Представителите на Министерството разгледаха материалната база  в училището и се срещнаха с ученици от различните класове.

 

 


Както всяка година, ОУ „Христо Ботев“, с.Невестино посрещна своите ученици, родители и гости. След Химна на Република България и вдигането на националния флаг, започна и тържествената програма, изпълнена от ученици от различни класове на училището.

 

Директорът на училището, г-н Валери Стоилов, отправи своя емоционален поздрав към ученици, учители, родители и гости. Сред гостите бяха представители на общинската администрация в с.Невестино, детска градина „Райна Княгиня“ в населеното място, и много развълнувани родители.  С вълнение и трепет за първи път прага на училището прекрачиха и най-малките – първокласниците, посрещнати от своите учители с новите учебници и книжки за всяко дете, в украсените с много любов класни стаи.  Ученици и учители влязоха в класните стаи, готови за приключения и предизвикателства през новата учебна година.

 

Успешна учебна година на всички!

 


Посещение на министър Красимир Вълчев в ОУ „Христо Ботев“ – с. Невестино

Министърът на образованието Красимир Вълчев посети Основно училище „Христо Ботев“, с. Невестино. Визитата се състоя на 10.09.2018г. и бе част от посещението на образователния министър в Кюстендил. Той бе придружен от началникът на Регионалното управление на образованието в Кюстендил - Радостина Новакова. Целта на посе щението бе запознаване с материалната база на училището и работата на учителите.

 

Министър Вълчев даде положителна оценка и отбеляза, че делегираният бюджет е оказал положителен ефект за изграждането на богата материална база и осигуряване на квалифициран персонал. На срещата с министъра учителите и директорът на училището г-н Валери Стоилов, обсъдиха теми свързани с обхвата на учениците от община Невестино, намаляване на административната тежест за учителите и взаимодействието на институциите за изпълнение изискванията на Нормативните наредби.

 

 


Aнкети по проекта Твоят час


Изпълнение на танцова група с ръководител Тони Кенов

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 13 май 2018 г.

В рамките на проект „Твоят час” групите по интереси имаха публична изява, която мина при голям интерес от страна на...

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 13 май 2018 г.

В разнообразни дейности, част от заниманията по интереси, се включиха ученици от Основно училище „Христо Ботев“ –...

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 11 май 2018 г.

Под звуците на емблематичната „Празнична сюита” на 11 май в двора на Основно училище „Христо Ботев” се изви традиционно...

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 11 май 2018 г.

Възпитаници на училището получиха ценни съвети за предпазване и гасене на пожар

 

Учениците от Основно училище „Христо Ботев’, с. Невестино посетиха сградата на РСПБЗН - Кюстендил. При срещата си със Симеон Раждавички - професионалист с отлична подготовка за аварийно-спасителни дейности, учениците получиха ценни съвети за предпазването и гасене на пожар.

 

Децата с интерес се запознаха с устройството на противопожарен автомобил. Мероприятието бе съгласувано с РГС – Невестино. Посещението предизвика много въпроси от страна на учениците, на които бе отговорено изчерпателно и професионално.

 

Благодарим на РГС - Невестино и ПСПБЗН - Кюстендил!

 

 


СЕДМИЦА НА ГОРАТА

 През месец април традиционно отбелязваме Седмицата на гората - професионален празник на лесовъдите и горските служители в България. Тази година инициативата минава под мотото „Децата и гората на България - за бъдещето на зелена Европа“. По този повод седмицата бе наситена с поредица от съвместни инициативи на Дирекция „Горско стопанство“ - Невестино и Основно училище ”Христо Ботев“, Невестино като по този начин продължи традицията на дългогодишното сътрудничество между двете институции.

 

На 11 април група ученици под ръководството на г-жа Анна Ангелова и представители на ДГС - Невестино засадиха млади фиданки в опожарена местност между с. Невестино и с. Еремия. Лесничеите – Силвия Борисова и Елена Яновска, както и зам. директорът на ДГС - Николай Никифоров обясниха основни правила при засаждане и последващата грижа за широколистните и иглолистните дървета. Инициативата бе съчетана и с обявявяне на противопожарния сезон.

 

Инспектор Ивайло Максимов от РСПБЗН, Кюстендил по достъпен начин изнесе лекция пред учениците за опасността от пожар в горите и действията , които трябва да се предприемат в случай на възникнал такъв инцидент. Учениците задаваха въпроси, а инспектор Максимов отговаряше професионално. На 12 април мероприятията продължиха в двора на училището със засаждане на липи. Най-голям интерес проявиха малките ученици, които наблюдаваха процеса на изкопаване на дупките и засаждането на дърветата. Полезната работа бе съчетана с много положителни емоции в слънчевия пролетен ден.

 

 


Надиграване с народни танци

Истински празник за учители и ученици от ОУ „Христо Ботев“ – Невестино се превърна една от заложените дейности за обща подкрепа и за подкрепа на личностното развитие, включена в заниманията по интереси - надиграване с народни танци. Мероприятието протече с много положителни емоции и в приятна атмосфера.

 

По своеобразен начин надиграването докосна сърцата на всички присъстващи. В самото начало вокалната група към училището, с ръководител Калояна Русева, поздрави присъстващите с изпълнение на песните „Чие е това момиче“ и „Седнало е Джоре”. В надиграването с народни танци участваха ученици от V“a“, V“б“ и VI клас, включени в групите по интереси „Да танцуваме, да танцуваме“ и „Иху, аху“ с ръководител Тони Кенов. Надиграването протече при установен регламент, който бе съобщен от водещата - Венелина Петрова, а за неговото спазване следеше жури в състав: Т. Кенов, В. Стоилов,  Д. Мицова, Н Траянова, К. Бумбарска. Отборите се състезаваха с изпълнения на три хора: „Право хоро“, „Ширто“ и хоро на песента „Кате, Кате“.След оспорвана битка за групово изпълнение наградата спечели V“a“ клас, а в индивидуалната надпревара победител стана Габи от V“a“ клас.

 

Победителите бяха стимулирани с морални и материални награди от директора на училището - г-н Валери Стоилов. Всички участници получиха грамоти. Надиграването завърши с хоро, на което се хванаха всички присъстващи учители и ученици. По този начин всеки момент от мероприятието остави силен емоционален отпечатък не само в участниците, но и учителите и журито. Можете да станете съпричастни към това изживяване чрез нашата галерия.

 


Спечелен проект

 

По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Подкрепа на Целодневното обучение на учениците” бяха закупени нови мебели, които допринесоха за модерния интериор в стаята на първа група на ЦО в ОУ „Христо Ботев“, с Невестино. Проектът, спечелен от г-жа Катя Бумбарска за училището, осигури атрактивното обзавеждане на стаята, в която са обособени кътове за отдих. За дейностите по интереси по проекта са осигурени дидактични материали, енциклопедии, игри, спортни уреди и пособия, които разнообразяват заниманията в целодневната организация и помагат за развитието на творческите умения на учениците. Благодарение на всичко това, децата и г-жа Бумбарска се чувстват уютно и комфортно, а работата им носи удоволствие и удовлетвореност.

 


Братство

 

Отлично представяне и заслужени награди на Коледния конкурс в Читалище „Братство1869” Кюстендил на учениците от Основно училище „Христо Ботев’, с. Невестино

Втора възрастова група – 3,4 клас

 

КАРТИЧКА:

Първо място: Йоан Аспарухов – 3 клас

Второ място: Райка Бориславова – 3 клас

                        Сашка Емилова – 3 клас

                        Еманоил Василев – 3 клас

                        Гергана Стоянова – 3 клас

Трето място: Ивона Илиева – 3 клас

 

СУРВАЧКА:

Първо място: Борислав Георгиев – 4 клас

Трета възрастова група – 5, 6  клас

 

КАРТИЧКА:

Първо място: Бистра Емилова – 6 клас

Второ място: Таня Садкова – 6 клас

Трето място: Цветелина Живкова – 5 клас

Четвърта възрастова група – 7 клас

Второ място: Теменужка  Славчова – 7 клас

                        Маринела Емилова – 7 клас

                        Анелия Стефанова – 7 клас

Трето място: Елисей Димитров – 7 клас

                        Даниела Емилова – 7 клас

 

 

 


Конкурси

Основно училище „Христо Ботев“, с. Невестино отбеляза края на календарната 2017г. със станалите вече традиция конкурси. Те са във връзка с мотивиране на педагогичес-кия персонал и учениците за опазване на материалната база, ефективно изпълнение на служебните задължения и добронамерено отношение между учениците. След гласуване от учениците и персонала, бяха определени следните призови места:

НАЙ-ДОБЪР УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА - Г-ЖА ЕЛЕОНОРА ЖЕЛЯЗКОВА

НАЙ-ДОБЪР УЧЕНИК НА ГОДИНАТА - АЛЕКС ЗДРАВКОВ, 6 КЛАС

НАЙ-ДОБРА КЛАСНА СТАЯ - СТАЯТА НА ТРЕТИ КЛАС С КЛАСЕН РЪКОВОДИТЕЛ Г-ЖА АННА АНГЕЛОВА

 

Учителят получи плакет, пластика и грамота, наградата за ученика – маркови слушалки. Предметна награда – коледна украса, получи награденият на първо място за най-добра класна стая.

 

НА ПЪРВЕНЦИТЕ - ЧЕСТИТО!

 

 


С полезен подарък Български Червен Кръст – гр. Кюстендил изненада учениците от ОУ „Христо Ботев”, с.Невестино. На всички деца червенокръстката организация дари маркова паста за зъби. Дарението идва в резултат от дългогодишното сътрудничество между двете институции и е в тясна връзка с кампанията за създаване на трайни хигиенните навици у учениците. Ръководството на училището благодари за дарението и се надява, че ползотворното сътрудничество ще продължи и в бъдеще.

 


На 08.11.2017г. стартираха дейностите на групите по проекта „Твоят час”.За втора поредна година  деца и родители с интерес посрещнаха първите занятия на сформираните групи за преодоляване на образователни дефицити, както и тези по интереси. Всеки ученик намери своето място в една от  следните групи:

 1. „Да се научим да смятаме”  – първи клас, ръководител Биляна Чакърова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни дефицити в областта на математиката
 2.   „Ние пишем и четем”   – втори клас, ръководител Надя Траянова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни  дефицити в областта на българския език
 3.    „Забавна математика”  – трети клас, ръководител Анна Ангелова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни затруднения в областта на математиката
 4. „Четенето – лесно, писането – лесно”- четвърти клас, ръководител Мария Паунова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни затруднения в областта на българския език
 5. „Да танцуваме, да танцуваме”  - 1 – 4 клас,  ръководител Тони Кенов.  Групата е за занимания по интереси . Целта е  учениците да  разучат  български хора , да се потопят в богатството от традиции и обичаи.
 6. Детска вокална група  – 1 – 4 клас, ръководител Калояна Русева. Групата е за занимания по интереси
 7. „Не можем без писане и четене” - 5 – 6 клас ,  ръководител Даниела Мицова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни  затруднения  в областта на българския език
 8.   „Математиката може и да е лесна” -  7 клас  , ръководител Велика Димитрова. Групата е сформирана за преодоляване на обучителни затруднения по математика
 9. „Аз обичам природата” - 5 – 7 клас , ръководител Антоанета Харалампиева. Групата е за занимания по интереси и има за цел да формира екологична култура, нагласи и отговорности за опазване на околната среда; да се насърчават младите хора ангажирани в дейности свързани с опазване на околната среда
 10.   Детска вокална група  – 5 -7 клас , ръководител Калояна Русева. Групата е за занимания по интереси и ще даде възможност на учениците да се докоснат до богатството от български  народни  песни, както и ролята на българските фолклорни изпълнители в световен мащаб.
 11.   „Иху,иха” – 5 -7 клас  , ръководител Тони Кенов. Групата е за занимания по интереси . Забавлявайки се, учениците ще разучат  български  хора , ще се потопят в богатството от традиции и обичаи.
 12.  

 


29 септември - Европейски ден на спорта в училище

 

С много хъс и в спортсментски стил учениците от Основно училище „ Христо Ботев” в с. Невестино взеха участие в различни спортни игри. По този начин те уважиха Европейския ден на спорта в училище, който се отбелязва на 29 септември. Чрез поредица от инициативи в периода 25 – 29 септември децата се включиха в седмицата на физическата активност. Ученици от пети, шести и седми клас отбелязаха Световния ден на фитнеса - 27 септември – в залата за фитнес в училище. На 29 септември на спортната площадка в училището се проведе турнир по футбол на малки вратички. В продължение на 120 минути учениците се състезаваха в различни видове спорт.

 

С много ентусиазъм децата от начален курс се включиха в щафетни игри, а петокласниците играха тенис на маса и народна топка. Безспорно атрактивен бе финала на спортния ден, когато учениците се спуснаха по алпийския тролей - една от новите придобивки в училището. Всичко това бе съпроводено с много музика и настроение. Седмицата премина под мотото „Спортуваме и сме здрави”, а идеята е в училището по-често да се организират подобни инициативи.

 

 


Мултифункционална спортна площадка в двора на ОУ „Христо Ботев”, с. Невестино

 

На 15 септември директорът на Основно училище Христо Ботев”- г-н Валери Стоилов преряза лентата на най-новата придобивка за учениците от училището - мултифункционална спортна площадка за футбол на малки вратички, волейболно и баскетболно игрище. Това е поредното атрактивно спортно съоръжение в двора на училището.

 

Игрището е с изкуствена настилка и още същия ден малчуганите успяха да му се порадват. Проектът е осъществен изцяло със средства от бюджета на училището. „Основната цел е да бъде създадена спокойна и позитивна среда на децата, сред която те да играят и изграждат своя спортен дух и характер и която да спомага за възпитанието им още от най-ранна детска възраст на любов към футбола и спорта, както и да ги мотивира към желание за физическа активност и социализирането им в обществото - каза г-н Стоилов”.

 

На всички ученици пожелаваме успешна учебна година.Тържествено откриване на учебната 2017/2018 учебна година в основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино

 

За поредна година училище „Христо Ботев”, с. Невестино посрещна своите ученици в тържествена обстановка и много гости. За да уважат откриването на учебната 2017/2018 г в училището бяха официалните гости: Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика, Том Хайнс -ръководител на политическия кабинет на посолството на Великобритания, гости от Китай, експерти от РУО – Кюстендил, Петя Димитрова – образователен координатор на ЦМЕДТ „Амалипе”, кметът на община Невестино инж. Димитър Стаменков, представители на общинската администрация и много родители. Първият учебен ден започна тържествено, под звуците на националния химн на Република България. В рамките на празничната програма гостите се насладиха на прекрасните изпълнения на ученици от училище „Христо Ботев”. Директорът на училището, г-н Валери Стоилов, произнесе приветствено слово към ученици, учители и родители, като пожела на всички успешна и ползотворна нова учебна година.

 

Приветствие към ученици, учители и родители поднесоха и присъстващите официални лица. „За мен е чест да бъда днес тук с вас. В този тържествен ден пожелавам успехи на учениците и техните учители.”, каза в словото си ръководителят на политическият кабинет на посолството на Великобритания Том Хайнс. „Радвам се, че днес съм сред толкова усмихнати лица. Безспорно най-големият трепет е за тези, които за първи път ще прекрачат училищния праг. Желая ползотворна учебна година”, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зарница Русинова. Кметът на общината инж. Димитър Стаменков поздрави учениците, като пожела успехи и бъдещи постижения. „Всичко, което виждаме днес тук, е в резултат на съвместната работа между общинската администрация и ръководството на училището в лицето на директора – г-н Стоилов.”, каза инж. Стаменков. В училището се получиха поздравителни адреси от г-н Деян Колев - председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, Сашо Ковачев - председател на сдружение „Ларго”, Юлиана Хаджиева – директор на Дирекция „Бюро по труда” – Кюстендил . По традиция, първи училищния праг прекрачиха първокласниците.

 

По стар български обичай те бяха посрещнати с питка и мед. Всички останали ученици, учители, родители и гости се отправиха към най-новата придобивка за учениците от училището - мултифункционална спортна площадка за футбол на малки вратички, волейболно и баскетболно игрище. Проектът е осъществен изцяло със средства от бюджета на училището. Гостите на откриването на игрището бяха посрещнати от момичета в народни носии, с хляб и сол, а тържествената церемония се откри от директора на Основно училище "Христо Ботев" - г-н Валери Стоилов, който подчерта причините за построяването на красивото и модерно спортно съоръжение. Основната цел е да бъде създадена спокойна и позитивна среда на децата, сред която те да играят и изграждат своя спортен дух и характер и която да спомага за възпитанието им още от най-ранна детска възраст на любов към футбола и спорта, както и да ги мотивира към желание за физическа активност и социализирането им в обществото. На всички ученици пожелаваме успешна учебна година.


От 24 до 26 юли 2017г., в съответствие с годишните планове за квалификация, учители от Основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино, Средно училище „Христо Ботев”, гр. Кочериново и Основно училище „Кирил и Методий”, гр. Бобошево участваха в двудневен педагогически курс на тема „Най-новите информационни технологии в процеса на обучение”. В приятната обстановка на Гранд хотел „Банско” педагогическите специалисти от трите училища бяха запознати с информационни технологии, прилагането на които в учебния процес би довело до разнообразяване на формите и методите на преподаване, в съответствие с новите информационни възможности и съответно до повишаване на мотивацията на учениците за учене. Наред с обучителния процес и обмяна на опит между учители и колективи в неформална обстановка, беше предвидено и време за релаксация и събиране на сили и енергия, така необходими за наближаващата нова учебна година.

 

 


Ученици от Основно училище „Христо Ботев“ – с. Невестино с ръководител г-жа Катя Бумбарска и служители на ТПДГС - Невестино отбелязаха Международния ден на гората, който е 21 март. Тази година честванията се провеждат под мотото „Гори и енергия“. Служителите на ТПДГС - Невестино показаха на учениците как се засаждат младите дръвчета, след което децата се включиха с ентусиазъм в съвместна дейност. Това се случи в местността между селата Невестино и Еремия, където миналата година е имало пожар и всичко е било опожарено. Поради тази причина залесяването сега е наложително. Беседа за опазване на горите и горските територии от пожари изнесе инж. Ася Миленкова. Тя запозна учениците с противопожарните правила при излет в гората и щетите от една небрежност при незагасен огън.. Според сайта на Международния ден на гората, лесовете по света съдържат енергия, която е десет пъти повече от общото първично потребление на енергия на Земята. Инвестициите в технологични иновации и устойчиво управление на горите са необходимо условие за увеличаването на гората като основен източник на енергия. Опазването и развитието на горите е инвестиция в устойчиво бъдеще, постигане на целите на устойчивото развитие и разрастването на така желаната зелена икономика.

 

 


Във връзка с Международния ден на птиците - 1 април, РДГ - Кюстендил съвместно с Община Невестино, учители и ученици от Основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино отбелязаха празника с поставяне на къщички за птици по дърветата в двора на училището и в парка на с. Невестино. Къщичките за птици боядисаха учениците от четвърта група на целодневна организация на учебно-възпитателна работа под ръководството на г-жа Венелина Петрова. Учениците работиха с много желание и ентусиазъм. Всички останаха доволни от крайния резултат. Най-смелите и силни младежи поставиха къщичките по дърветата за новодомците и техните малки рожби. Малките къщички за птици внесоха допълнителен уют и свежест в двора на училището и парка на с. Невестино.

 

 


С различни инициативи, свързани с Международния ден на Земята - 22 април, бе наситена изминалата седмица. Учениците от Основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино се включиха в почистване на училищния двор. От отпадъчни материали бяха изработени разнообразни интересни сувенири - гривни, пана, различни представители на флората и фауната, оформиха се зелени кътове в класните стаи и коридорите на училището, а учениците пуснаха балони с послания за опазване на околната среда.

С помощта на учителите децата изработиха еко костюм от отпадъчни материали , а г-жа Венелина Петрова оформи миниалпинеум в училищния двор с помощта на най-запалените цветари сред учениците. Групата на г-жа Катя Бумбарска се включи в кампанията „Капачки в действие“. За целта бяха събрани огромно количество пластмасови капачки, които ще бъдат предадени за рециклиране. През тези дни учители и ученици съчетаха полезното с приятно. Така училищният двор стана по - красив и уютен, а учениците обещаха да се грижат за храстите, цветята и дърветата, като ги поливат и опазват. Това е малка, но истинска крачка към сближаване и грижа за Земята. Поведение, което оставя отпечатък върху бъдещето на Земята.

 


Публична изява по Проект BG05М20Р001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) - ФАЗА 1" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014 - 2020 г. на групата с обучителни затруднения ”Не можем без писане и четене” с ръководител г-жа Надя Траянова показа наученото през годината пред гости и родители.

 

 


С нова придобивка по Проект BG05М20Р001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) - ФАЗА 1" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014 - 2020 г. могат да се похвалят вече учениците и учителите от Основно училище „Христо Ботев’, с. Невестино.

 

Алпийският тролей е новата атракция, която радва любителите на предизвикателството. Съоръжението официално бе открито от директора на училището г-н Валери Стоилов. Точни инструкции за ползване, както и демонстрации бяха направени още същия ден. На желаещите бе подчертано, че безопасността при ползване е най-важна за преживяването на приятни и весели емоции. Ето ни в действие. Насладете се и вие!

 


Благотворителен базар

Ученици от Основно училище „Христо Ботев”, Невестино участваха в благотворителен коледен базар в София за набиране на средства за социално слаби деца от училището, организиран от ЦМЕДТ „Амалипе”.   Предварително бяха подготвени сувенири, които децата предложиха за продаване, а наред с това изпяха няколко коледни песни на сцената на базара, организиран от немското правителство, и така внесоха коледно настроение у посетителите. 

 

Посещението беше и с  интензивна образователна насоченост. Учениците посетиха  храм-паметника „Александър Невски”, историческия музей, руската църква, президентството, видяха сградите на Народното събрание, СУ „Св. Климент Охридски”,  Министерски съвет, паметника на Цар Освободител и др.  Макар и още далеч от Коледа, коледното настроение съпътстваше посещението на децата през цялото време и остави, според тях, незабравими спомени.

 

Информация

 

 

Контакти