Актуално

Национална седмица на четенето

 

Ученици  от III и IV клас на ОУ "Христо Ботев" - Невестино гостуваха на децата на ДГ "Райна Княгиня". Инициативата е свързана с Националната седмица на четенето, която се провежда от 22 до 26 октомври. За малките деца учениците бяха подготвили приказки, стихотворения и песни в рамките на кратка програма, която грабна интереса на малчуганите. Емоционалният заряд бе голям и за учениците, и за малките възпитаници на детската градина.

 

 


ЗАМ. –МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОСЕТИ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – С. НЕВЕСТИНО

 

Представители на Министерството на образованието посетиха ОУ “Христо Ботев”, с. Невестино. С педагозите те обсъдиха проблемите и предизвикателствата на професията. Директорът на училището Валери Стоилов представи педагогическия колектив, а  заместник-министърът на образованието Таня Михайлова  ги запозна с директорите на различните звена към Министерството. На срещата бяха обсъдени разпределянето на административната тежест, като присъстващите се запознаха и с прилагането на нормативната уредба в училището.

 

Всички бяха категорични, че трябва да се работи и в посока изграждане и връщане в доверието на българския учител. На срещата бяха обсъдени още Наредбата за приобщаващо образование, разминаването при поднасяне на учебния материал от страна на различните издателства, Механизмът  за обхват на децата и други важни въпроси. Педагозите получиха разяснения за допълнителните средства, предвидени за деца с обучителни затруднения, методите на обучение и необходимите действия за задържането на учениците в училище.

 

Срещата премина в дух на конструктивен диалог, който е от ползва и за двете страни, които трябва да работят в синхрон, за да се постигне желания ефект - качествено и модерно образование.  Представителите на Министерството разгледаха материалната база  в училището и се срещнаха с ученици от различните класове.

 

 


Както всяка година, ОУ „Христо Ботев“, с.Невестино посрещна своите ученици, родители и гости. След Химна на Република България и вдигането на националния флаг, започна и тържествената програма, изпълнена от ученици от различни класове на училището.

 

Директорът на училището, г-н Валери Стоилов, отправи своя емоционален поздрав към ученици, учители, родители и гости. Сред гостите бяха представители на общинската администрация в с.Невестино, детска градина „Райна Княгиня“ в населеното място, и много развълнувани родители.  С вълнение и трепет за първи път прага на училището прекрачиха и най-малките – първокласниците, посрещнати от своите учители с новите учебници и книжки за всяко дете, в украсените с много любов класни стаи.  Ученици и учители влязоха в класните стаи, готови за приключения и предизвикателства през новата учебна година.

 

Успешна учебна година на всички!

 


Посещение на министър Красимир Вълчев в ОУ „Христо Ботев“ – с. Невестино

Министърът на образованието Красимир Вълчев посети Основно училище „Христо Ботев“, с. Невестино. Визитата се състоя на 10.09.2018г. и бе част от посещението на образователния министър в Кюстендил. Той бе придружен от началникът на Регионалното управление на образованието в Кюстендил - Радостина Новакова. Целта на посе щението бе запознаване с материалната база на училището и работата на учителите.

 

Министър Вълчев даде положителна оценка и отбеляза, че делегираният бюджет е оказал положителен ефект за изграждането на богата материална база и осигуряване на квалифициран персонал. На срещата с министъра учителите и директорът на училището г-н Валери Стоилов, обсъдиха теми свързани с обхвата на учениците от община Невестино, намаляване на административната тежест за учителите и взаимодействието на институциите за изпълнение изискванията на Нормативните наредби.

 

 


Aнкети по проекта Твоят час


Изпълнение на танцова група с ръководител Тони Кенов

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 13 май 2018 г.

В рамките на проект „Твоят час” групите по интереси имаха публична изява, която мина при голям интерес от страна на...

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 13 май 2018 г.

В разнообразни дейности, част от заниманията по интереси, се включиха ученици от Основно училище „Христо Ботев“ –...

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 11 май 2018 г.

Под звуците на емблематичната „Празнична сюита” на 11 май в двора на Основно училище „Христо Ботев” се изви традиционно...

Публикувахте от Основно Училище Христо Ботев в 11 май 2018 г.

Възпитаници на училището получиха ценни съвети за предпазване и гасене на пожар

 

Учениците от Основно училище „Христо Ботев’, с. Невестино посетиха сградата на РСПБЗН - Кюстендил. При срещата си със Симеон Раждавички - професионалист с отлична подготовка за аварийно-спасителни дейности, учениците получиха ценни съвети за предпазването и гасене на пожар.

 

Децата с интерес се запознаха с устройството на противопожарен автомобил. Мероприятието бе съгласувано с РГС – Невестино. Посещението предизвика много въпроси от страна на учениците, на които бе отговорено изчерпателно и професионално.

 

Благодарим на РГС - Невестино и ПСПБЗН - Кюстендил!

 

 


СЕДМИЦА НА ГОРАТА

 През месец април традиционно отбелязваме Седмицата на гората - професионален празник на лесовъдите и горските служители в България. Тази година инициативата минава под мотото „Децата и гората на България - за бъдещето на зелена Европа“. По този повод седмицата бе наситена с поредица от съвместни инициативи на Дирекция „Горско стопанство“ - Невестино и Основно училище ”Христо Ботев“, Невестино като по този начин продължи традицията на дългогодишното сътрудничество между двете институции.

 

На 11 април група ученици под ръководството на г-жа Анна Ангелова и представители на ДГС - Невестино засадиха млади фиданки в опожарена местност между с. Невестино и с. Еремия. Лесничеите – Силвия Борисова и Елена Яновска, както и зам. директорът на ДГС - Николай Никифоров обясниха основни правила при засаждане и последващата грижа за широколистните и иглолистните дървета. Инициативата бе съчетана и с обявявяне на противопожарния сезон.

 

Инспектор Ивайло Максимов от РСПБЗН, Кюстендил по достъпен начин изнесе лекция пред учениците за опасността от пожар в горите и действията , които трябва да се предприемат в случай на възникнал такъв инцидент. Учениците задаваха въпроси, а инспектор Максимов отговаряше професионално. На 12 април мероприятията продължиха в двора на училището със засаждане на липи. Най-голям интерес проявиха малките ученици, които наблюдаваха процеса на изкопаване на дупките и засаждането на дърветата. Полезната работа бе съчетана с много положителни емоции в слънчевия пролетен ден.

 

 


Надиграване с народни танци

Истински празник за учители и ученици от ОУ „Христо Ботев“ – Невестино се превърна една от заложените дейности за обща подкрепа и за подкрепа на личностното развитие, включена в заниманията по интереси - надиграване с народни танци. Мероприятието протече с много положителни емоции и в приятна атмосфера.

 

По своеобразен начин надиграването докосна сърцата на всички присъстващи. В самото начало вокалната група към училището, с ръководител Калояна Русева, поздрави присъстващите с изпълнение на песните „Чие е това момиче“ и „Седнало е Джоре”. В надиграването с народни танци участваха ученици от V“a“, V“б“ и VI клас, включени в групите по интереси „Да танцуваме, да танцуваме“ и „Иху, аху“ с ръководител Тони Кенов. Надиграването протече при установен регламент, който бе съобщен от водещата - Венелина Петрова, а за неговото спазване следеше жури в състав: Т. Кенов, В. Стоилов,  Д. Мицова, Н Траянова, К. Бумбарска. Отборите се състезаваха с изпълнения на три хора: „Право хоро“, „Ширто“ и хоро на песента „Кате, Кате“.След оспорвана битка за групово изпълнение наградата спечели V“a“ клас, а в индивидуалната надпревара победител стана Габи от V“a“ клас.

 

Победителите бяха стимулирани с морални и материални награди от директора на училището - г-н Валери Стоилов. Всички участници получиха грамоти. Надиграването завърши с хоро, на което се хванаха всички присъстващи учители и ученици. По този начин всеки момент от мероприятието остави силен емоционален отпечатък не само в участниците, но и учителите и журито. Можете да станете съпричастни към това изживяване чрез нашата галерия.

 


Спечелен проект

 

По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Подкрепа на Целодневното обучение на учениците” бяха закупени нови мебели, които допринесоха за модерния интериор в стаята на първа група на ЦО в ОУ „Христо Ботев“, с Невестино. Проектът, спечелен от г-жа Катя Бумбарска за училището, осигури атрактивното обзавеждане на стаята, в която са обособени кътове за отдих. За дейностите по интереси по проекта са осигурени дидактични материали, енциклопедии, игри, спортни уреди и пособия, които разнообразяват заниманията в целодневната организация и помагат за развитието на творческите умения на учениците. Благодарение на всичко това, децата и г-жа Бумбарска се чувстват уютно и комфортно, а работата им носи удоволствие и удовлетвореност.

 


Братство

 

Отлично представяне и заслужени награди на Коледния конкурс в Читалище „Братство1869” Кюстендил на учениците от Основно училище „Христо Ботев’, с. Невестино

Втора възрастова група – 3,4 клас

 

КАРТИЧКА:

Първо място: Йоан Аспарухов – 3 клас

Второ място: Райка Бориславова – 3 клас

                        Сашка Емилова – 3 клас

                        Еманоил Василев – 3 клас

                        Гергана Стоянова – 3 клас

Трето място: Ивона Илиева – 3 клас

 

СУРВАЧКА:

Първо място: Борислав Георгиев – 4 клас

Трета възрастова група – 5, 6  клас

 

КАРТИЧКА:

Първо място: Бистра Емилова – 6 клас

Второ място: Таня Садкова – 6 клас

Трето място: Цветелина Живкова – 5 клас

Четвърта възрастова група – 7 клас

Второ място: Теменужка  Славчова – 7 клас

                        Маринела Емилова – 7 клас

                        Анелия Стефанова – 7 клас

Трето място: Елисей Димитров – 7 клас

                        Даниела Емилова – 7 клас

 

 

 


Конкурси

Основно училище „Христо Ботев“, с. Невестино отбеляза края на календарната 2017г. със станалите вече традиция конкурси. Те са във връзка с мотивиране на педагогичес-кия персонал и учениците за опазване на материалната база, ефективно изпълнение на служебните задължения и добронамерено отношение между учениците. След гласуване от учениците и персонала, бяха определени следните призови места:

НАЙ-ДОБЪР УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА - Г-ЖА ЕЛЕОНОРА ЖЕЛЯЗКОВА

НАЙ-ДОБЪР УЧЕНИК НА ГОДИНАТА - АЛЕКС ЗДРАВКОВ, 6 КЛАС

НАЙ-ДОБРА КЛАСНА СТАЯ - СТАЯТА НА ТРЕТИ КЛАС С КЛАСЕН РЪКОВОДИТЕЛ Г-ЖА АННА АНГЕЛОВА

 

Учителят получи плакет, пластика и грамота, наградата за ученика – маркови слушалки. Предметна награда – коледна украса, получи награденият на първо място за най-добра класна стая.

 

НА ПЪРВЕНЦИТЕ - ЧЕСТИТО!

 

 


С полезен подарък Български Червен Кръст – гр. Кюстендил изненада учениците от ОУ „Христо Ботев”, с.Невестино. На всички деца червенокръстката организация дари маркова паста за зъби. Дарението идва в резултат от дългогодишното сътрудничество между двете институции и е в тясна връзка с кампанията за създаване на трайни хигиенните навици у учениците. Ръководството на училището благодари за дарението и се надява, че ползотворното сътрудничество ще продължи и в бъдеще.

 


На 08.11.2017г. стартираха дейностите на групите по проекта „Твоят час”.За втора поредна година  деца и родители с интерес посрещнаха първите занятия на сформираните групи за преодоляване на образователни дефицити, както и тези по интереси. Всеки ученик намери своето място в една от  следните групи:

 1. „Да се научим да смятаме”  – първи клас, ръководител Биляна Чакърова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни дефицити в областта на математиката
 2.   „Ние пишем и четем”   – втори клас, ръководител Надя Траянова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни  дефицити в областта на българския език
 3.    „Забавна математика”  – трети клас, ръководител Анна Ангелова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни затруднения в областта на математиката
 4. „Четенето – лесно, писането – лесно”- четвърти клас, ръководител Мария Паунова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни затруднения в областта на българския език
 5. „Да танцуваме, да танцуваме”  - 1 – 4 клас,  ръководител Тони Кенов.  Групата е за занимания по интереси . Целта е  учениците да  разучат  български хора , да се потопят в богатството от традиции и обичаи.
 6. Детска вокална група  – 1 – 4 клас, ръководител Калояна Русева. Групата е за занимания по интереси
 7. „Не можем без писане и четене” - 5 – 6 клас ,  ръководител Даниела Мицова. Групата ще работи за преодоляване на обучителни  затруднения  в областта на българския език
 8.   „Математиката може и да е лесна” -  7 клас  , ръководител Велика Димитрова. Групата е сформирана за преодоляване на обучителни затруднения по математика
 9. „Аз обичам природата” - 5 – 7 клас , ръководител Антоанета Харалампиева. Групата е за занимания по интереси и има за цел да формира екологична култура, нагласи и отговорности за опазване на околната среда; да се насърчават младите хора ангажирани в дейности свързани с опазване на околната среда
 10.   Детска вокална група  – 5 -7 клас , ръководител Калояна Русева. Групата е за занимания по интереси и ще даде възможност на учениците да се докоснат до богатството от български  народни  песни, както и ролята на българските фолклорни изпълнители в световен мащаб.
 11.   „Иху,иха” – 5 -7 клас  , ръководител Тони Кенов. Групата е за занимания по интереси . Забавлявайки се, учениците ще разучат  български  хора , ще се потопят в богатството от традиции и обичаи.
 12.  

 


29 септември - Европейски ден на спорта в училище

 

С много хъс и в спортсментски стил учениците от Основно училище „ Христо Ботев” в с. Невестино взеха участие в различни спортни игри. По този начин те уважиха Европейския ден на спорта в училище, който се отбелязва на 29 септември. Чрез поредица от инициативи в периода 25 – 29 септември децата се включиха в седмицата на физическата активност. Ученици от пети, шести и седми клас отбелязаха Световния ден на фитнеса - 27 септември – в залата за фитнес в училище. На 29 септември на спортната площадка в училището се проведе турнир по футбол на малки вратички. В продължение на 120 минути учениците се състезаваха в различни видове спорт.

 

С много ентусиазъм децата от начален курс се включиха в щафетни игри, а петокласниците играха тенис на маса и народна топка. Безспорно атрактивен бе финала на спортния ден, когато учениците се спуснаха по алпийския тролей - една от новите придобивки в училището. Всичко това бе съпроводено с много музика и настроение. Седмицата премина под мотото „Спортуваме и сме здрави”, а идеята е в училището по-често да се организират подобни инициативи.

 

 


Мултифункционална спортна площадка в двора на ОУ „Христо Ботев”, с. Невестино

 

На 15 септември директорът на Основно училище Христо Ботев”- г-н Валери Стоилов преряза лентата на най-новата придобивка за учениците от училището - мултифункционална спортна площадка за футбол на малки вратички, волейболно и баскетболно игрище. Това е поредното атрактивно спортно съоръжение в двора на училището.

 

Игрището е с изкуствена настилка и още същия ден малчуганите успяха да му се порадват. Проектът е осъществен изцяло със средства от бюджета на училището. „Основната цел е да бъде създадена спокойна и позитивна среда на децата, сред която те да играят и изграждат своя спортен дух и характер и която да спомага за възпитанието им още от най-ранна детска възраст на любов към футбола и спорта, както и да ги мотивира към желание за физическа активност и социализирането им в обществото - каза г-н Стоилов”.

 

На всички ученици пожелаваме успешна учебна година.Тържествено откриване на учебната 2017/2018 учебна година в основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино

 

За поредна година училище „Христо Ботев”, с. Невестино посрещна своите ученици в тържествена обстановка и много гости. За да уважат откриването на учебната 2017/2018 г в училището бяха официалните гости: Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика, Том Хайнс -ръководител на политическия кабинет на посолството на Великобритания, гости от Китай, експерти от РУО – Кюстендил, Петя Димитрова – образователен координатор на ЦМЕДТ „Амалипе”, кметът на община Невестино инж. Димитър Стаменков, представители на общинската администрация и много родители. Първият учебен ден започна тържествено, под звуците на националния химн на Република България. В рамките на празничната програма гостите се насладиха на прекрасните изпълнения на ученици от училище „Христо Ботев”. Директорът на училището, г-н Валери Стоилов, произнесе приветствено слово към ученици, учители и родители, като пожела на всички успешна и ползотворна нова учебна година.

 

Приветствие към ученици, учители и родители поднесоха и присъстващите официални лица. „За мен е чест да бъда днес тук с вас. В този тържествен ден пожелавам успехи на учениците и техните учители.”, каза в словото си ръководителят на политическият кабинет на посолството на Великобритания Том Хайнс. „Радвам се, че днес съм сред толкова усмихнати лица. Безспорно най-големият трепет е за тези, които за първи път ще прекрачат училищния праг. Желая ползотворна учебна година”, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зарница Русинова. Кметът на общината инж. Димитър Стаменков поздрави учениците, като пожела успехи и бъдещи постижения. „Всичко, което виждаме днес тук, е в резултат на съвместната работа между общинската администрация и ръководството на училището в лицето на директора – г-н Стоилов.”, каза инж. Стаменков. В училището се получиха поздравителни адреси от г-н Деян Колев - председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, Сашо Ковачев - председател на сдружение „Ларго”, Юлиана Хаджиева – директор на Дирекция „Бюро по труда” – Кюстендил . По традиция, първи училищния праг прекрачиха първокласниците.

 

По стар български обичай те бяха посрещнати с питка и мед. Всички останали ученици, учители, родители и гости се отправиха към най-новата придобивка за учениците от училището - мултифункционална спортна площадка за футбол на малки вратички, волейболно и баскетболно игрище. Проектът е осъществен изцяло със средства от бюджета на училището. Гостите на откриването на игрището бяха посрещнати от момичета в народни носии, с хляб и сол, а тържествената церемония се откри от директора на Основно училище "Христо Ботев" - г-н Валери Стоилов, който подчерта причините за построяването на красивото и модерно спортно съоръжение. Основната цел е да бъде създадена спокойна и позитивна среда на децата, сред която те да играят и изграждат своя спортен дух и характер и която да спомага за възпитанието им още от най-ранна детска възраст на любов към футбола и спорта, както и да ги мотивира към желание за физическа активност и социализирането им в обществото. На всички ученици пожелаваме успешна учебна година.


От 24 до 26 юли 2017г., в съответствие с годишните планове за квалификация, учители от Основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино, Средно училище „Христо Ботев”, гр. Кочериново и Основно училище „Кирил и Методий”, гр. Бобошево участваха в двудневен педагогически курс на тема „Най-новите информационни технологии в процеса на обучение”. В приятната обстановка на Гранд хотел „Банско” педагогическите специалисти от трите училища бяха запознати с информационни технологии, прилагането на които в учебния процес би довело до разнообразяване на формите и методите на преподаване, в съответствие с новите информационни възможности и съответно до повишаване на мотивацията на учениците за учене. Наред с обучителния процес и обмяна на опит между учители и колективи в неформална обстановка, беше предвидено и време за релаксация и събиране на сили и енергия, така необходими за наближаващата нова учебна година.

 

 


Ученици от Основно училище „Христо Ботев“ – с. Невестино с ръководител г-жа Катя Бумбарска и служители на ТПДГС - Невестино отбелязаха Международния ден на гората, който е 21 март. Тази година честванията се провеждат под мотото „Гори и енергия“. Служителите на ТПДГС - Невестино показаха на учениците как се засаждат младите дръвчета, след което децата се включиха с ентусиазъм в съвместна дейност. Това се случи в местността между селата Невестино и Еремия, където миналата година е имало пожар и всичко е било опожарено. Поради тази причина залесяването сега е наложително. Беседа за опазване на горите и горските територии от пожари изнесе инж. Ася Миленкова. Тя запозна учениците с противопожарните правила при излет в гората и щетите от една небрежност при незагасен огън.. Според сайта на Международния ден на гората, лесовете по света съдържат енергия, която е десет пъти повече от общото първично потребление на енергия на Земята. Инвестициите в технологични иновации и устойчиво управление на горите са необходимо условие за увеличаването на гората като основен източник на енергия. Опазването и развитието на горите е инвестиция в устойчиво бъдеще, постигане на целите на устойчивото развитие и разрастването на така желаната зелена икономика.

 

 


Във връзка с Международния ден на птиците - 1 април, РДГ - Кюстендил съвместно с Община Невестино, учители и ученици от Основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино отбелязаха празника с поставяне на къщички за птици по дърветата в двора на училището и в парка на с. Невестино. Къщичките за птици боядисаха учениците от четвърта група на целодневна организация на учебно-възпитателна работа под ръководството на г-жа Венелина Петрова. Учениците работиха с много желание и ентусиазъм. Всички останаха доволни от крайния резултат. Най-смелите и силни младежи поставиха къщичките по дърветата за новодомците и техните малки рожби. Малките къщички за птици внесоха допълнителен уют и свежест в двора на училището и парка на с. Невестино.

 

 


С различни инициативи, свързани с Международния ден на Земята - 22 април, бе наситена изминалата седмица. Учениците от Основно училище „Христо Ботев”, с. Невестино се включиха в почистване на училищния двор. От отпадъчни материали бяха изработени разнообразни интересни сувенири - гривни, пана, различни представители на флората и фауната, оформиха се зелени кътове в класните стаи и коридорите на училището, а учениците пуснаха балони с послания за опазване на околната среда.

С помощта на учителите децата изработиха еко костюм от отпадъчни материали , а г-жа Венелина Петрова оформи миниалпинеум в училищния двор с помощта на най-запалените цветари сред учениците. Групата на г-жа Катя Бумбарска се включи в кампанията „Капачки в действие“. За целта бяха събрани огромно количество пластмасови капачки, които ще бъдат предадени за рециклиране. През тези дни учители и ученици съчетаха полезното с приятно. Така училищният двор стана по - красив и уютен, а учениците обещаха да се грижат за храстите, цветята и дърветата, като ги поливат и опазват. Това е малка, но истинска крачка към сближаване и грижа за Земята. Поведение, което оставя отпечатък върху бъдещето на Земята.

 


Публична изява по Проект BG05М20Р001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) - ФАЗА 1" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014 - 2020 г. на групата с обучителни затруднения ”Не можем без писане и четене” с ръководител г-жа Надя Траянова показа наученото през годината пред гости и родители.

 

 


С нова придобивка по Проект BG05М20Р001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) - ФАЗА 1" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014 - 2020 г. могат да се похвалят вече учениците и учителите от Основно училище „Христо Ботев’, с. Невестино.

 

Алпийският тролей е новата атракция, която радва любителите на предизвикателството. Съоръжението официално бе открито от директора на училището г-н Валери Стоилов. Точни инструкции за ползване, както и демонстрации бяха направени още същия ден. На желаещите бе подчертано, че безопасността при ползване е най-важна за преживяването на приятни и весели емоции. Ето ни в действие. Насладете се и вие!

 


Благотворителен базар

Ученици от Основно училище „Христо Ботев”, Невестино участваха в благотворителен коледен базар в София за набиране на средства за социално слаби деца от училището, организиран от ЦМЕДТ „Амалипе”.   Предварително бяха подготвени сувенири, които децата предложиха за продаване, а наред с това изпяха няколко коледни песни на сцената на базара, организиран от немското правителство, и така внесоха коледно настроение у посетителите. 

 

Посещението беше и с  интензивна образователна насоченост. Учениците посетиха  храм-паметника „Александър Невски”, историческия музей, руската църква, президентството, видяха сградите на Народното събрание, СУ „Св. Климент Охридски”,  Министерски съвет, паметника на Цар Освободител и др.  Макар и още далеч от Коледа, коледното настроение съпътстваше посещението на децата през цялото време и остави, според тях, незабравими спомени.